Bio

Katja Dirven

Katja is een veelzijdige celliste. Haar klassieke opleiding genoot ze aan het conservatorium in haar geboortestad Kiev (Oekraïne), waar zij cum laude afgestudeerd bij prof. Chervov. Katja heeft deelgenomen aan diverse competities. Zij is prijswinnares bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev.

Ze vervolgde haar studie in Nederland bij Marien van Staalen, Dmitri Ferschtman en Herre-Jan Stegenga. Aan het Rotterdams Conservatorium (huidige CODARTS) behaalde Katja haar master in Kamermuziek en Solo-spel.

Kamermuziek speelt een grote rol in het leven van Katja.Zij treedt veel op als soliste en kamermusicus in verschillende samenstellingen met topmusici uit Nederland en het buitenland, onder andere als cello-viool duo Bravura met Marina Meerson, Vera Laporeva en ensembles met verschillende musici onder anderen József Lendvay, Daniel Kwartet.

Katja is ook regelmatig te beluisteren in de kamermuziekseries van MuziKC in Kralingen, Rotterdam.

Als orkestmusicus speelt Katja in vele Nederlandse en buitenlandse beroepsorkesten zoals Philharmonie Zuid-Nederland, Sinfonia Rotterdam, Kamerata Amsterdam en op verschillende festivals. Al tijdens haar studie speelde ze in diverse beroepsorkesten, zoals Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloist Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Met dit laatste orkest maakte zij diverse tournees door Europa. Hierbij trad zij ook op als soliste.

Katja beperkt zich niet alleen tot de klassieke muziek. Zij speelde lange tijd met enkele muzikale vrienden met zangeres Wende Snijders. Wende’s debuut CD ‘Quand tu dors’, waar Katja ook aan meegewerkt heeft, is bekroond met een Edison award.

In Rotterdam heeft Katja een uitgebreide lespraktijk en is zij als cellodocent en dirigent verbonden aan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Katja was ook artistiek leider van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut tot oktober 2021.